Угорщина

Зважаючи на нещодавні законодавчі зміни, які повністю заборонили усиновлення одностатевими парами, визначають шлюб як гетеросексуальний союз і обмежують правове визнання гендеру для трансґендерних і інтерсекс-осіб, Угорщина є однією з країн ЄС з найбільшими обмеженнями для ЛГБТІ+ осіб. Однак, країна пропонує тимчасовий захист українцям, які втікають від війни, забезпечуючи широку підтримку щодо короткострокового і довгострокового проживання, медичних послуг, освіти і фінансових виплат. Також ви можете вибрати варіант дозволу на тимчасове проживання в Угорщині, поки збираєте необхідні документи для переїзду до іншої країни ЄС.

Категорія:

Опис

Тимчасовий статус

Згідно з Директивою ЄС про тимчасовий захист Угорщина надає тимчасовий захист особам, які виїхали з України через кризу в країні.
Усі громадяни України і особи, які проживали в Україні у визнаному статусі біженців, і члени їхніх родин можуть подати заявку на отримання цього статусу у будь-якому «місці збору» біля кордону, 24/7. Також можна подати прохання до Національного генерального директорату з питань іноземців (Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, OIF), до будь-якого з їхніх центрів обслуговування клієнтів протягом годин його роботи.
У Будапешті заяви можна подавати лише до офісу OIF за адресою Harmat utca 131. (Район 10), у будь-який день тижня з 8:00 до 16:00. Не потрібно завчасно писати заяву: ви отримаєте бланк для заповнення в офісі OIF. Адреси офісів OIF та офісів обслуговування клієнтів у інших містах.

Можливе надання одного з двох статусів:

- Тимчасовий захист, який ще називають «статус притулку» в Угорщині. Такий статус надається, навіть якщо ви прибули до Угорщини не безпосередньо з України, а через іншу країну. Він є дійсним до 4 березня 2023 року. Ви повинні довести, що ви жили в Україні до 24 лютого 2022 року. Маючи статус тимчасового захисту, ви маєте право на проживання, піклування, медичні послуги та інші пільги. Ви також можете працювати в Угорщині або брати участь у державній службі за сприятливими умовами.

- Дозвіл на тимчасове проживання (дозвіл на короткострокове проживання), який спочатку є дійсним протягом одного місяця, але його дія може бути продовжена до 3 місяців. Зазвичай, він потрібен для реєстрації відсутніх документів у консульстві для подальшого переїзду в межах ЄС.

Документ, що підтверджує статус тимчасового захисту – картка тимчасового захисту. Для її отримання вам потрібно особисто з’явитися до імміграційного офісу або заповнити форму в електронному вигляді, але вам все ж доведеться бути особисто присутніми в офісі для надання біометричних даних (відбитків пальців, цифрового фото). Картка тимчасового захисту видається через 45 днів після подання заяви.
Під час цього процесу ви маєте право на проживання у приймальному центрі (таборі для біженців) і отримувати харчування і медичні послуги. Якщо ви можете самостійно забезпечити себе житлом (проживати з родичом, друзями або отримати житло від гуманітарної ГО), ви не змушені йти до приймального центру.

Особи, які отримали тимчасовий захист (статус притулку) мають такі права:

  • посвідчення особи;
  • дозвіл на проживання (із зазначенням місця проживання);
  • працевлаштування без дозволу на роботу;
  • медичні послуги (доступні послуги, визначені законодавством);
  • безкоштовні уроки угорської мови (520 уроків);
  • щомісячна виплата;
  • такі ж права на відвідування школи для дітей шкільного віку, як і для угорських дітей;
  • діти осіб під тимчасовим захистом можуть відвідувати дитячий садок або ясла;
  • виплата на школу – одноразова виплата, якщо вашу дитину записали до школи;
  • возз’єднання сім’ї: якщо один із членів вашої родини отримав тимчасовий захист в іншій країні-члені ЄС, ви теж маєте право на проживання у тій же країні.
Фінансову підтримку

Ви маєте право отримувати допомогу у розмірі 22 800 угорських форинтів на місяць. Діти отримують 13 700 угорських форинтів на місяць. Будь ласка, повідомте OIF, якщо вам потрібна така допомога.

Якщо ви знайшли роботу або отримуєте пенсію, ви більше не маєте права на отримання щомісячної матеріальної допомоги.

Доступ до системи охорони здоров’я

Громадяни України мають право на безкоштовну невідкладну медичну допомогу і отримання рецептів на необхідні їх ліки та препарати.
Відразу після подання заяви на отримання статусу тимчасового захисту ви маєте право на отримання таких же медичних послуг, як і громадяни Угорщини, які мають медичні картки. Це означає, що ви можете розраховувати на те, що держава оплатить ваші базові медичні послуги, аналізи, рентген, ультразвукові обстеження, акушерські процедури, стаціонарне та амбулаторне обслуговування. Ви можете також відвідати стоматолога, але анестезія буде найпростішою. Такі складні і вартісні процедури, як протезування, повинні бути оплачені вами самостійно.

Статус тимчасового захисту надає вам право на такі безкоштовні медичні послуги (якщо ви не охоплені покриттям соціального забезпечення):

  • невідкладна допомога;
  • спеціалізовані медичні послуги або стаціонарне піклування у невідкладних випадках;
  • дородовий догляд, акушерські послуги;
  • послуги громадської охорони здоров’я;
  • піклування про онкопацієнтів та інші види піклування про пацієнтів із хронічними захворюваннями;
  • невідкладна стоматологічна допомога і ортодонтичне лікування (спрямоване на збереження зубів).

Ви можете отримати медичні послуги у будь-якому відповідному закладі охорони здоров’я за місцем проживання.

Діти

Було засновано безкоштовну гарячу лінію для надзвичайних ситуацій з метою якнайшвидшого надання допомоги дітям, які приїжджають з України. Гаряча лінія працює цілодобово і надає підтримку у всіх сферах, пов’язаних з доглядом за дітьми (медичне обслуговування, прийняття до лікарні, консультації, COVID-19, обов’язкові щеплення тощо). Гаряча лінія: +36 80-200-223
У випадку надзвичайної ситуації зверніться до швидкої допомоги дитячої лікарні Heim Pal, і вони радо допоможуть.

Вузькоспеціалізовані фахівці швидкої допомоги для дітей при психологічній кризі з Національного інституту охорони дитинства Heim Pál допомагають дітям справитися зі стресом від’їзду з домівки, втратою чи горем. Номер телефону швидкої допомоги: +36 30 44 34 751

Дорослі
Безкоштовний гінекологічний огляд, ведення вагітності і лікування внутрішніх хвороб: Duna Medical Center
Обслуговування угорською або англійською мовами: +36 1 790 7070
Обслуговування українською мовою: +36 70 698 0696
1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 5.

Безкоштовна психологічна допомога і консультація (доступна українською, російською і англійською): pszi.hu

Гаряча лінія з питань діабету: +36 30 311 4977

Національна організація для людей з аутизмом з радістю допоможе людям з особливими потребами. +36 1 354 1073

У всіх аспектах системи охорони здоров’я існують проблеми для транс-осіб. У державній системі охорони здоров’я немає спеціальних транс-інклюзивних послуг, але існують приватні опції для транс-осіб, яким потрібен доступ до гормонів або операція з підтвердження статі. ВІЛ-позитивні люди теж стикаються із труднощами у системі охорони здоров’я, а більшість ЛГБТІ+ осіб приховують свою ідентичність в умовах системи охорони здоров’я, тому що вона точно не є інклюзивною. Зазвичай медичні фахівці не отримують жодної спеціалізованої підготовки щодо ЛГБТІ+.

Житло

Отримуючи тимчасовий захист, українці отримують право на житло, медичні послуги, фінансову підтримку та навчання у приймальному центрі впродовж усієї тривалості періоду захисту. Звичайно, українці, які проживають з друзями, членами родини чи у житлі, запропонованому іншими особами, не зобов’язані залишатися у центрі, однак, тоді вони отримують меншу фінансову допомогу.

Неперевірені ресурси:

Ось актуальна карта волонтерів, які надають безкоштовне житло: АКТУАЛЬНА КАРТА
Знайти притулок: https://shelterukr.com/
Ingatlan.com пропонує багато приміщень для довгострокової оренди, які спеціально запропоновані для людей, які вимушено виїхали з України. Виставлене житло з щомісячною платою в 1000 флоринтів доступне безкоштовно за умови, що орендар буде оплачувати комунальні послуги. Перелік нерухомості
Szallas.hu створив перелік нерухомості від своїх партнерів, які надають біженцям безпечне житло. Див. більше

Доступ до освіти
Громадянська коаліція за права дитини створила документ, який допоможе українським дітям і їхнім родинам орієнтуватися в угорських законах та нормативних актах, що стосуються дітей. Читати більше Дитячий садок В Угорщині відвідування дитячого садку за місцем постійного проживання є обов’язковим для дітей віком від 3 до 6 років. Інформацію про місцеві дитячі садки можна знайти в органах місцевого самоврядування. Школи і обов’язкова освіта Навчання в школі є обов’язковим для дітей віком від 6 до 16 років і проходить у державних і недержавних школах. Біженці і люди, що втікають з України, мають такі ж права на освіту, як і угорські діти. Щоб отримати додаткову інформацію про школи та їх доступність, зверніться до місцевого відділу освіти. Денний догляд Suhanj! Фонд надає безкоштовні послуги денного догляду для дітей з сімей біженців. Вони також приймають дітей з інвалідністю. Ігровий дім «Sugár» надає безкоштовний вхід для дітей і їхніх батьків, які втекли з України. Вища освіта Університет мистецтва та дизайну Moholy-Nagy відкриває свій кампус та гуртожиток для біженців і надає студентам мистецтва та дизайну стипендії, курси та гранти. Читати більше
Транспорт

Угорська державна залізниця Zrt. (MÁV Zrt.) запровадила «Квиток солідарності», з яким будь-хто – незалежно від національності – з України може безкоштовно подорожувати по Угорщині поїздами MÁV-START і GYSEV. «Квиток солідарності» доступний у касах та онлайн за посиланням: MÁV-START új ELVIRA próbaüzem online jegyvásárlás (mav.hu). Інструкція щодо використання.

Wizz Air оголосила, що компанія надасть українським біженцям 100 000 безкоштовних квитків для використання на континентальних польотах по Європі з країн-сусідів України (Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії). Авіалінія вже ввела в експлуатацію декілька більших літаків і додаткові рейси в країнах-сусідах України для сприяння транспортуванню переміщених осіб.

Муніципальний транспорт Будапешту також є безкоштовним за умови пред’явлення українського паспорта.

Допомогу у працевлаштуванні

Українські біженці можуть отримати будь-яку роботу в Угорщині, навіть якщо вони не мають дозволу на працевлаштування. (Примітка. До травня 2022 року українці мали право працювати у деяких сферах без будь-якого спеціального дозволу, що стосується інших професій, вони мали право отримати дозвіл на роботу з простішими умовами.)

Більше того, уряд поставив перед працедавцями, які бажають найняти українського працівника, вимогу: слід забезпечити біженців житлом за рахунок працедавця – уряд відшкодовує 50% цих витрат, але не більш ніж 60 тисяч форинтів. Працедавець і працівник порівну оплачують додаткові витрати на проживання.
Щоб працювати в Угорщині, ви повинні розмовляти хоча б англійською мовою. Також настійно рекомендуються хороші знання угорської мови.
Держава пропонує всім заявникам на отримання статусу тимчасового захисту 52 години викладання угорської мови для сприяння адаптації до середовища і допомоги з пошуком роботи (від міграційної служби, яка надасть вам тимчасовий захист).

Визнання одностатевих пар / Визнання одностатевого батьківства

Сексуальні стосунки між особами однієї статі є законними, а вік згоди пари – 14 років. Одностатеві шлюби є незаконними. Одностатеві відносини можуть бути визнані законодавством як цивільні союзи або зареєстровані партнерства згідно з Законом про цивільні союзи.

Одностатеві пари не мають законного права усиновлювати дітей. Окрім того, що одностатеві пари не можуть спільно усиновити дитину, усиновлення однією особою є незаконним незалежно від сексуальної орієнтації чи сімейного стану. Усиновлення прийомної дитини доступне лише для одружених (гетеросексуальних) пар.
Самотні жінки мають доступ до штучного запліднення і запліднення з використанням донорської сперми незалежно від сексуальної орієнтації, але ці послуги недоступні для лесбійок, які спільно проживають або перебувають у зареєстрованому партнерстві зі своїми одностатевими партнерами.

Транс-особи не можуть одружуватися відповідно до своєї ґендерної ідентичності, оскільки вони не можуть змінити свій ґендер правовим шляхом.

Правове визнання ґендеру

У 2020 році Угорщина відмінила право на правову зміну ґендеру. Транс-особи не можуть змінювати свій офіційно зареєстрований ґендер у документах на посвідчення особи чи свідоцтві про народження. Транс-особи не можуть змінювати своє офіційне зареєстроване ім’я. Зміна офіційно зареєстрованого імені можлива лише при укладанні шлюбу або за умови, що нове ім’я відноситься до ґендеру, офіційно призначеного при народженні. Немає іншого юридичного позначення статі, окрім «чоловіча» і «жіноча».

Місцеву підтримку
ЛЕСБІЙСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ

Labrisz Lesbian Association
Postal address: 1136 Budapest, Balzac u. 8-10. fszt. 1
E-mail: labrisz@labrisz.hu

Загальні організації, які допомагають українцям, що втікають з України

Угорський Червоний Хрест

Угорська асоціація з питань іммігрантів

Експати у Будапешті, які допомагають українцям (НЕ ПЕРЕВІРЕНО)

Segítségnyújtás (Ukrajna,Kárpátalja) Допомога українцям (НЕ ПЕРЕВІРЕНО)

ЛГБТ+ організації

В Угорщині правозахисна організація «Transvanilla Transgender Association» займається питаннями житла, транспорту і харчування для транс- і ґендерно-експансивних осіб, які прибувають до країни.
Електронна пошта: organization@transvanilla.hu

«Háttér Society» – це найбільша і найстаріша організація ЛГБТІ+, яка наразі працює в Угорщині. Основний вид допомоги – це послуги підтримки: гаряча лінія з актуальною інформацією і психологічною підтримкою, індивідуальна терапія, правові консультації і група підтримки для ВІЛ-інфікованих осіб.
1136 Budapest, Balzac u. 8-10., Угорщина
Телефон: +36 1 238 0046, +36 1 329 2670
Факс: +36 1 799 8418
Електронна пошта: hatter@hatter.hu

BUDAPEST PRIDE

  • безпечне житло на короткостроковий період;
  • допомога з переїздом з українсько-угорського кордону до Будапешту;
  • за потреби, допомога з подальшим переїздом до інших країн Європи;
  • безкоштовні про-ЛГБТІ психологічні консультації англійською мовою;
  • громадський центр для зустрічей та дозвілля ЛГБТІ біженців;
  • безкоштовне харчування;
  • можливість правової про-ЛГБТІ допомоги;
  • медичні послуги;
  • технічні засоби (пауербанки, SIM картки, зарядні пристрої тощо).

Якщо ви ЛГБТІ біженець, будь ласка, зверніться до нас за посиланням help@budapestpride.hu

Szeszgyár – це еко-феміністичний громадський центр, який у робочі дні з 14.00 до 21.00 радо вітає всіх, а особливо ЛГБТІ біженців, яким потрібне безпечне місце, де можна перекусити і просто побути разом у безпечному середовищі підтримки.

Підтримку з домашніми тваринами

Угорщина відкрила кордони для нещеплених і незареєстрованих домашніх тварин. Також органи влади Угорщини забезпечать щеплення від сказу і мікрочіпування для собак, котів і тхорів, які прибувають з біженцями.
Детальніше тут

Багато ветеринарних клінік допомагають з щепленням і оформленням документів на тварин, які супроводжують своїх власників з України. Обов’язкове щеплення від сказу і мікрочіпування є безкоштовними для людей з українським паспортом.