Фінляндія

Фінляндія – це країна, толерантна до ЛГБТІ-спільноти, тому сюди можна безпечно приїжджати і подавати заявку на отримання тимчасового захисту без будь-якого побоювання дискримінації. Надається доступ до медичних послуг, догляду за дітьми й освіти. Із негативного – вам доведеться або жити у родичів чи друзів, або у приймальному центрі, де ви отримуватимете всі базові послуги, доки не знайдете роботу і не зможете утримувати себе чи свою родину.

Категорія:

Опис

Тимчасовий статус

Відповідно до Директиви ЄС про тимчасовий захист Фінляндія надає тимчасовий захист людям, які вимушено покидають Україну через військову агресію Росії. Детальна інформація доступна тут: https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/stronger-europe-world/eu-solidarity-ukraine/eu-assistance-ukraine/information-people-fleeing-war-ukraine_en
Тимчасовий захист надається:

  • громадянам України, нездатним повернутися до України через вторгнення Росії;
  • громадянам країн поза межами Європейського Союзу чи Шенгенської зони, а також особам без громадянства, які легально проживали в Україні і чиє повернення до відповідної країни їхнього походження у безпечний спосіб і на постійній основі не є можливим;
  • членам родин громадян України і осіб, які отримали міжнародний захист або еквівалентний національний захист в Україні, якщо сімейні зв’язки були сформовані в Україні до 24 лютого 2022 року.

Від осіб, які подають заявку на отримання тимчасового захисту, не вимагається жодних документів. Ви можете попросити про тимчасовий захист відразу при перетині кордону шляхом звернення до органів прикордонного контролю. Однак, органи влади попросять вас надати таку інформацію:

  • детальні особисті дані і дані про місце вашої домівки;
  • дані щодо вашої подорожі до Фінляндії і пройдений вами маршрут;
  • інформацію про членів родини;
  • фотографію, відбитки пальців і підпис.

Міграційна служба Фінляндії видає дозволи на проживання на підставі надання тимчасового захисту максимум на один рік. Можливе продовження тривалості дозволів після 2023 року, якщо рішення Європейської Ради залишиться чинним.
Наразі очікуваний час обробки заявки на отримання тимчасового захисту становить близько двох тижнів. Після прийняття рішення Міграційна служба Фінляндії замовить для вас картку на постійне проживання. Наразі отримання картки на постійне проживання займає близько двох тижнів. Це означає, що вам нададуть рішення і ви отримаєте картку на постійне проживання в межах приблизно одного місяця від дати, коли ви вперше подали свою заявку.

Фінансову підтримку

Якщо у вас немає жодного доходу або фінансів, ви маєте право на отримання грошової допомоги з прийому, доступної через приймальний центр, в якому ви зареєстровані. Ви може подати заяву на грошову допомогу з прийому у приймальному центрі. Грошова допомога з прийому зазвичай нараховується на попередньо зареєстровану картку, але у виняткових випадках виплачується готівкою. Допомога може також бути виплачена на ваш особистий банківський рахунок у фінському банку, якщо він у вас є. Весь ваш дохід або фінанси, які ви маєте у своєму розпорядженні, зменшують суму вашої грошової допомоги з прийому. Коли ви подаєте заяву на отримання грошової допомоги з прийому, ви повинні повідомити в приймальний центр, чи отримуєте ви зарплату, чи маєте інші активи, і чи маєте ви інші джерела прибутку. На розмір цієї грошової допомоги також впливає дохід та фінанси вашого чоловіка/дружини.

Доступ до системи охорони здоров’я

Якщо ви – доросла людина, що очікує на рішення щодо своєї заявки на тимчасовий захист, ви маєте право на невідкладну та основну медичну допомогу через приймальні центри. Усі люди, що втікають від військового конфлікту, проходять базовий медичний огляд і скринінг на інфекційні захворювання у приймальних центрах, і всі мають право на медичні послуги, які будуть визнані необхідними. Після отримання дозволу на проживання на підставі тимчасового захисту ви маєте право на доступ до тих же медичних послуг, що й особи, які постійно проживають у Фінляндії.
Заявники віком до 18 років мають право на медичні послуги на таких же підставах, що і діти, які постійно проживають у Фінляндії. Діти віком до 7 років проходять скринінг стану здоров’я і розвитку у дитячих клініках. Також вразливі категорії людей (люди старшого віку, вагітні жінки, люди з інвалідністю, з хронічними захворюваннями, травмовані особи) отримують медичні послуги, яких вони потребують.

Житло

Якщо ви подаєте заявку на отримання тимчасового захисту або притулку, у приймальному центрі вам нададуть проживання. Ваше проживання буде організоване таким чином, щоб ви могли залишатися з членами своєї родини. Неповнолітнім особам без супроводу надається місце проживання у приймальному центрі, зарезервованому для неповнолітніх. По всій Фінляндії є велика кількість приймальних центрів різної місткості. Вас спрямують до того приймального центру, у якому є вільні ліжка. Для отримання детальнішої інформації див. Проживання у приймальному центрі.
Також ви можете самостійно організувати своє проживання. Ви можете проживати у приватній домівці (з родичом чи другом, наприклад) і все ж бути зареєстрованими у приймальному центрі. Для отримання детальнішої інформації, див. Проживання у приватному житлі.  Якщо ви вирішите проживати у приватному житлі, а не в приймальному центрі, вам потрібно буде покривати вартість житла самостійно. Приймальні центри не можуть надавати фінансову допомогу на покриття вартості оренди приватного житла. Якщо ваша ситуація зміниться і вам знадобиться житло, вам його нададуть у приймальному центрі, в якому є вільні ліжка.

Є різні види приймальних центрів:

  • приймальні центри з харчуванням, де приймальний центр пропонує харчування для всіх, хто там живе;
  • приймальні центри з окремими або спільними кухнями, де спошукачі притулку самостійно готують собі їжу.

Багато операторів ведуть діяльність приймальних центрів: Міграційна служба Фінляндії, фінські муніципалітети, організації і компанії. Всі приймальні центри пропонують одні й ті ж послуги прийому людям, які там живуть, і всі приймальні центри працюють за одними і тими ж принципами.

Контактна інформація приймальних центрів:

Можна також отримати більше інформації від Асоціації українців у Фінляндії (https://www.facebook.com/ukrainian.association.in.finland та https://ukrainians.fi/en/) і Фінської ради з питань біженців (https://pakolaisapu.fi/).

Доступ до освіти

Загалом, заяву на прийом до ясел потрібно подавати до муніципалітету за місцем проживання. Ясла платні, але Служба соціального забезпечення Фінляндії може надати допомогу для малозабезпечених за подання відповідної заяви. Також Служба соціального забезпечення Фінляндії виплачує допомогу на дитину для всіх дітей віком до 17 років, що постійно проживають у Фінляндії. Якщо діти, що постійно проживають у Фінляндії, – дошкільного віку (5–6 років), вони можуть брати участь у дошкільному навчанні, організованому муніципалітетом. Дошкільна освіта протягом чотирьох годин на день є безкоштовною. Додатковий догляд за дітьми вранці і після обіду не є безкоштовним.

Ви можете звернутися до Міграційної служби Фінляндії, щоб отримати найновішу інформацію. Крім того, Save the Children Finland (https://www.pelastakaalapset.fi), SOS Children's Villages (контактні дані лише фінською: https://www.sos-lapsikyla.fi/yhteystiedot/), Vamlas Foundation (для молодих людей з інвалідністю, https://vamlas.fi/in-english/) – це неурядові організації, які можуть надати допомогу.

Школи запроваджують різні схеми для допомоги дітям, які втекли з України. Ви можете запитати про навчання у приймальних центрах і школах.
Деякі університети влаштовують для українських студентів спеціальні схеми. Наприклад, Університет Аалто надає українським студентам право на навчання і фінансову допомогу. Ви можете написати до Університету Аалто на адресу support@aalto.fi. Університет Хельсінкі надає право закінчити навчання без отримання ступеню особам, які прибули до Фінляндії і чиє навчання, яке передбачає отримання ступеню, було тимчасово припинене у вищому навчальному закладі України через війну. Ви можете написати до Університету Хельсінкі на адресу ukraine@helsinki.fi.
Університети приймають заявки до кінця 2022 року без визначення кінцевих дат прийому. У заявці потрібно вказати рівень володіння заявника мовою, предмети і обсяги предметів, вивчених у минулому, а також інші підстави для подання заявки. До заявки потрібно додати копію паспорту або подібного документа. Право на закінчення навчання буде надано до 31.07.2023 року, навчання без отримання ступеню буде безкоштовним.
Також до осені 2023 року навчання для українців у Відкритому Університеті буде безкоштовним.
Перелік усіх фінських університетів і посилання на їхню контактну інформацію можна знайти тут: https://okm.fi/en/universities.

Транспорт

Фінський державний залізничний перевізник VR оголосив, що всі українські громадяни можуть мати безкоштовний проїзд поїздами далекого і близького сполучення за пред’явлення свого паспорта кондуктору поїзда.

Допомогу у працевлаштуванні

Ви отримаєте право на працевлаштування і навчання відразу після реєстрації своєї заявки на отримання тимчасового захисту у поліцейському відділку чи органах прикордонного контролю.

  • Під час реєстрації поліція або орган прикордонного контролю надасть вам свідоцтво у друкованому вигляді, яке підтверджує ваше необмежене право на працевлаштування. Зберігайте копію цього свідоцтва.
  • Якщо ви вже подали заявку на отримання тимчасового захисту, але не отримали свідоцтво від поліції чи прикордонного контролю, ми можемо надіслати вам це свідоцтво електронною поштою. Надішліть свій запит на свідоцтво на адресу migri@migri.fi.

Коли ви отримаєте дозвіл на проживання, Міграційна служба Фінляндії надасть вам буклет «Вітаємо в Фінляндії» (Welcome to Finland) або брошуру (російською та англійською мовами, незабаром буде доступно українською). Для отримання детальнішої інформації див. брошуру «Робота в Фінляндії» (українською і російською мовами) або інструкцію «Іноземний працівник у Фінляндії» (також українською і російською мовами).

Визнання одностатевих пар / Визнання одностатевого батьківства

Одностатеві шлюби і спільне усиновлення одностатевими парами були схвалені Парламентом Фінляндії у 2014 році, а закон набув чинності 1 березня 2017 року. Лесбійські пари мають можливість доступу до штучного запліднення з 2007 року, а усиновлення прийомної дитини стало можливим для одностатевих пар у 2009 році. Фінляндію часто називають однією з найтолерантніших до ЛГБТІ спільноти країн світу, рівень громадського прийняття ЛГБТ осіб і одностатевих відносин досить високий. Жіночі пари мають більше батьківських прав, ніж чоловічі пари. Сурогатність залишається незаконною і для різностатевих, і одностатевих пар.

Особи, які бажають укласти шлюб, повинні подати заяву до Агентства з цифрових та інформаційних послуг (Digital and Data Service Agency), яке розглядає можливі перешкоди для шлюбу та видає дозвіл на його укладення. Якщо хоча б одна особа з пари має громадянство Фінляндії або проживає в Фінляндії, перешкоди розглядаються лише з точки зору законодавства Фінляндії. У цих випадках одностатеві шлюби можливі незалежно від національності партнерів. Якщо жоден із партнерів не має громадянства Фінляндії або не проживає в Фінляндії, перешкоди розглядаються з точки зору законодавства і Фінляндії, і країни походження партнерів. У цих випадках укладення одностатевого шлюбу можливе, якщо його визнає і країна походження партнерів. Лесбійські пари з України, які отримали статус тимчасового захисту, можуть отримати дозвіл на укладення шлюбу, а можуть і не отримати, рішення приймається окремо по кожному особистому випадку.

Правове визнання ґендеру

Трансґендерним особам дозволено легально змінювати свою стать на документах, що посвідчують особу. Однак, на відміну від інших нордичних країн, Фінляндія вимагає, щоб трансґендерні особи спочатку пройшли стерилізацію або були безплідними, а лише потім вони можуть подавати заявку на правове визнання ґендеру. Також трансґендерні особи повинні отримати діагноз про психічне відхилення, щоб мати право на правову зміну ґендеру.

Місцеву підтримку

Декілька фінських міст мають організації, які борються за права ЛГБТ спільноти: Seta, Trasek і Rainbow Families (Sateenkaariperheet, Regnbågsfamiljer). Ці групи пропонують допомогу, підтримку і консультації.