Люксембург

Люксембург – це країна, дружня до ЛГБТІ+ спільноти, яка надає захист та багато прав. Тут можна знайти житло і роботу, отримати фінансову допомогу і медичні послуги та записати дітей до школи після медичного огляду.

Категорія:

Опис

Тимчасовий статус

Статус тимчасового захисту доступний для будь-якої особи, яка проживала в Україні до 24 лютого 2022 року і приїхала до Люксембургу 24 лютого 2022 року або незадовго до цієї дати. Це стосується громадян України та членів їхніх родин, а також громадян третіх країн, які проживали в Україні, але не можуть повернутися до країни або регіону свого походження в безпечних та надійних умовах.
Детальніша інформація про процедуру подання заяви на отримання тимчасового захисту і права, які дає статус тимчасового захисту – https://guichet.public.lu/en/citoyens/immigration/ukraine/protection-temporaire.html.
Усі переміщені особи, які прибувають до Люксембургу з України, мають повідомити свої контактні дані в Директорат з питань імміграції Міністерства іноземних та європейських справ шляхом подання форми встановленого зразка на адресу: immigration.desk@mae.etat.lu.

Фінансову підтримку

Одержувачі тимчасового захисту мають доступ до умов прийому Національного приймального центру (ONA), які включають в себе допомогу з житлом, харчуванням та одягом, а також щомісячну виплату і доступ до медичних послуг.
Уся інформація щодо прийому людей, які втекли від війни в Україні, доступна на www.maee.lu/ukraine.
Українці мають право на матеріальну допомогу від Національного приймального центру («Office national de l'accueil», ONA) за умови, що у них немає достатньо фінансів для проживання або будь-якої підтримки від будь-якої приватної особи. Допомога з боку ONA надається у натуральній формі, готівкою або у формі ваучерів.
Допомога надається одержувачу, який має на неї право, протягом усього періоду дії його тимчасового захисту. Така допомога визначається в залежності від складу домогосподарства, віку членів домогосподарства та фінансових ресурсів, доступних одержувачу статусу тимчасового захисту. Одержувачі тимчасового захисту мають право залишатися у приміщенні ONA для розселення осіб, вони можуть також вибрати варіант проживання у приватному житлі, з членами родини або друзями. В останньому випадку вони отримують таку ж матеріальну допомогу, як і особи, що проживають у приміщенні ONA для розселення осіб, де харчування не надається:

  • Щомісячна виплата;
  • Допомога з харчуванням (щомісячна);
  • Допомога з одягом (двічі на рік);
  • Допомога з шкільним приладдям (один раз на рік);
  • Доступ до медичних послуг та покриття відповідних витрат.

За потреби, до зазначеної вище допомоги може додаватися надання предметів гігієни або специфічних продуктів харчування, наприклад, для немовлят.
Зверніть увагу:

  • Одержувачі тимчасового захисту повинні відразу інформувати ONA про будь-які зміни в їхній фінансовій ситуації. Якщо у них з’явиться дохід, матеріальна допомога від ONA буде переоцінена відповідно до фінансової ситуації.
  • Закінчення періоду тимчасового захисту також означає закінчення умов надання матеріальної допомоги від ONA.
  • Що стосується осіб, розселених у приватні будинки, матеріальні умови реєструються безпосередньо і виключно за одержувачами тимчасового захисту, а не за родиною господарів, що поселила їх у себе у приватному будинку.
Доступ до системи охорони здоров’я

Після отримання статусу тимчасового захисту ви маєте пройти медичний огляд. Огляд організований Міністерством охорони здоров’я. Ви можете автоматично зареєструватися на обов’язковий медичний огляд з боку Міністерства охорони здоров’я в день, коли отримаєте своє свідоцтво про тимчасовий захист (блакитний документ). Немає потреби реєструватися самостійно або звертатися до Міністерства охорони здоров’я.
Після проходження огляду ви отримаєте свідоцтво від Міністерства охорони здоров’я, яке вам потрібно пред’являти, щоб почати навчання або отримати соціальну допомогу від Національного приймального центру (ONA).
Якщо вам потрібна медична допомога, а вам ще не надали тимчасовий статус, ви можете звернутися до Maison Médicale у місті Люксембург. Медичні консультації безкоштовні. Не рецептурні ліки і приписані лікарем ліки можна отримати у будь-якій аптеці.
Адреса «Maison Médicale»:
Maison médicale
23, Val Fleuri
L-1526 Люксембург
Години роботи: понеділок–п’ятниця з 08:30 до 12:00 та з 13:00 до 16:30
Маршрути автобуса: 222, 262, 22, 21 230, 16, 31 (зупинки автобуса «Wandmillen» та «Val fleuri»)
Графік доступний на www.mobiliteit.lu
У випадку надзвичайної ситуації можна звернутися до чергової лікарні або зателефонувати за номером 112.
Щойно ви отримаєте своє свідоцтво тимчасового захисту (блакитний документ), вас автоматично зареєструють у CNS (Національному фонді охорони здоров’я), який відшкодує всю або частину вартості медичних послуг своїх застрахованих осіб.
Ви отримаєте свою картку CNS поштою. Ваш номер соціального страхування написано на картці CNS. Цей номер також вказано на вашому свідоцтві тимчасового захисту (блакитному документі). Важливо пред’являти свій номер соціального забезпечення на ваших зустрічах з медичними працівниками та в аптеці.
Якщо у вас не невідкладна ситуація, ви можете отримати консультацію лікаря на ваш вибір.
Вартість госпіталізації з приводу будь-якого невідкладного стану буде покрита з боку CNS. Особисті витрати під час госпіталізації, зокрема, перегляд телебачення або телефонні дзвінки, не будуть відшкодовані і є відповідальністю пацієнта.
Приймальний центр для надзвичайних ситуацій SHUK (Structure d’hébergement d’urgence au Kirchberg), 11, rue Carlo Hemmer у м. Люксембург, який відкритий цілодобово, має медичний пункт для надання первинної медичної допомоги всім, хто там розселений.

Житло

Уряд створив первинний цілодобовий приймальний центр для надзвичайних ситуацій («primo-accueil d’urgence»), щоб розмістити осіб, що втікають від війни в Україні, який знаходиться на rue Tony Rollman у Luxembourg-Kirchberg (біля Національного спортивного та культурного центру «Coque»). Цей центр надає притулок протягом декількох перших днів, а також продукти харчування та предмети першої необхідності для людей, які бажають просити тимчасового захисту в Люксембурзі.
Дозволено брати з собою домашніх тварин до первинного приймального центру, де для них відведено спеціальну зону. Адміністрація ветеринарних послуг забезпечить приведення тварин у приймальному центрі до стандартів.
Після поселення у приймальному центрі особи з наданим тимчасовим захистом можуть отримати житло у державному приміщенні колективного розселення.

EL*C створила гостинну мережу лесбійок, які пропонують свої квартири та вільні кімнати біженцям з України. Будь ласка, зверніть увагу на те, що EL*C може надати вам тимчасове розміщення (на декілька місяців). Зверніться до команди з питань переселення за номером: +48 571 944 400 та info@lesbiangenius.org.

Доступ до освіти

Діти з України мають право на доступ до системи освіти за такими ж умовами, що й громадяни Люксембургу.
Міністерство з питань освіти, дітей і молоді (MENEJ) надає інформацію щодо системи шкіл Люксембургу та допомагає знайти відповідний клас та школу для певної дитини.
Англійською: (+352) 247-76570
Українською: (+352) 247-76976, де міжкультурні посередники зможуть відповісти на запитання.
Перш ніж діти, які приїхали з України, можуть піти до школи у Люксембургу, вони повинні пройти медичний огляд і соціальну перевірку, організовані Директоратом охорони здоров’я та Соціально-медичною лігою (Ligue socio-médicale).
Для призначення зустрічі для цього огляду зверніться на гарячу лінію за номером (+352) 247 65533; потім натисніть 3.

Транспорт

Будь-хто, хто переїжджає до Люксембургу, повинен зареєструвати своє авто у Люксембурзі протягом 6 місяців з часу прибуття.
Для отримання докладнішої інформації:
https://snca.public.lu/en/vehicules/immatriculation/immatriculer-vehicule-occasion/vehicule-immatricule-hors-ue.html
Громадський транспорт у Люксембургу є безкоштовним. Графік та маршрути можна подивитися на таких вебсайтах:
https://www.cfl.lu/en-gb
https://www.mobiliteit.lu/en/

Допомогу у працевлаштуванні

Роботодавці, які бажають найняти українців під тимчасовим захистом, можуть звернутися безпосередньо до ADEM, Департаменту роботодавців: +352 247 88000; електронна пошта: employeur@adem.etat.lu
Статус тимчасового захисту надає його власникам право на працевлаштування в Люксембургу. Вони звільнені від необхідності подавати заяву на отримання дозволу на тимчасове працевлаштування і тому можуть мати вільний доступ до ринку праці в Люксембургу без потреби в спеціальному дозволі протягом всього періоду дії свідоцтва про тимчасовий захист. Щойно такі особи офіційно отримали статус тимчасового захисту, вони можуть реєструватися як спошукачі роботи у Національній службі зайнятості (ADEM), звернувшись до неї електронною поштою (info@adem.etat.lu) або за телефоном (+352 247 88888).
Мінімальна соціальна зарплата стосується всіх працівників (незалежно від статі, професії чи компанії), що працюють за контрактом про працевлаштування. Законодавство Люксембургу гарантує всім працівникам соціальну мінімальну зарплату, рівень якої зафіксовано таким чином (станом на 1 квітня 2022 року):

Вік % Погодинна оплата до сплати податків (€) Щомісячна оплата до сплати податків (€)
18 років і більше, без кваліфікації 100% 13,3721 2.313,38
17–18 років 80% 10,6977 1.850,70
15–17 років 75% 10,0291 1.735,03
18 років і більше, з кваліфікацією 120% 16,0465 2.776,05

 

Звичайні робочі години обмежено 8 годинами в день і 40 годинами на тиждень. У випадку понаднормової праці максимальний робочий час обмежено 10 годинами в день і 48 годинами на тиждень.
Кожен працівник має право на мінімум 26 робочих днів оплачуваної відпустки на рік.
Окрім JobBoard, ADEM також пропонує портал «Work in Luxembourg» – https://work-in-luxembourg.lu. На вебсайті ADEM (www.adem.lu) під заголовком «Finding job offers» є перелік приватних сайтів із вакансіями та перелік агентств тимчасового працевлаштування.

Визнання одностатевих пар / Визнання одностатевого батьківства

ЛГБТ+ особи в Люксембургу мають такі ж права, як і не ЛГБТ+ особи. Партнерства, які надають багато переваг шлюбу і називають «partenariat» французькою та «Partnerschaft» люксембурзькою і німецькою, ґрунтуються на французькій моделі PACS і визнані з 2004 року. У червні 2014 року було прийнято закон, який дозволив одностатеві шлюби та права на усиновлення і вступив в силу з 1 січня 2015 року. Крім того, заборонена дискримінація на підставі сексуальної орієнтації та зміни статі при працевлаштуванні, у системі охорони здоров’я і при наданні товарів та послуг.
Щоб отримати дозвіл на укладення шлюбу в Люксембургу, майбутньому подружжю має бути не менше 18 років, і один з партнерів повинен мати офіційне проживання в Люксембургу.
Закон, який надає одностатевим парам повні права усиновлення, вступив в силу 1 січня 2015 року. Крім того, пари лесбійок можуть мати доступ до штучного запліднення та екстракорпорального запліднення.

Правове визнання ґендеру

Трансґендерним особам дозволена правова зміна їхнього ґендеру на підставі власного рішення. Для зміни статі доросла особа повинна подати заяву до Міністерства юстиції. Не вимагається жодної операції, стерилізації, розлучення чи якогось медичного втручання. Неповнолітні можуть подати заяву на зміну статі з дозволу своїх законних опікунів.

Місцеву підтримку

Головна спільнота Люксембургу, що бореться за права ЛГБТ+ – це Pink Luxembourg (люксембурзькою: Rosa Lëtzebuerg).