Іспанія

Після прибуття до Іспанії біженці отримають необхідну підтримку, але згодом вони можуть розраховувати в основному на благодійні організації і не мають права на фінансову підтримку від держави. З позитивного – біженці мають медичне страхування і діти отримують безкоштовну середню освіту. Також, тут є ЛГБТ організації, які пропонують суттєву юридичну підтримку, а також роз’яснення з приводу працевлаштування і освіти. Див. контактну інформацію у відповідній вкладці.

Категорія:

Опис

Тимчасовий статус

Відповідно до Директиви ЄС про тимчасовий захист Іспанія надає тимчасовий захист для людей, які вимушено покидають Україну через військову агресію Росії. Детальна інформація доступна тут: https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/stronger-europe-world/eu-solidarity-ukraine/eu-assistance-ukraine/information-people-fleeing-war-ukraine_en

Уряд Іспанії виконує Наказ PCM/169/2022 (https://www.boe.es/eli/es/o/2022/03/09/pcm169) («Наказ про тимчасовий захист»), який визначає процедуру визнання тимчасового захисту осіб, що постраждали від конфлікту в Україні. На підставі Наказу про тимчасовий захист громадяни України, які втікають від війни, отримають тимчасовий захист терміном на один рік, що дозволяє їм жити і працювати в Іспанії.

Тимчасовий захист, а також відповідні дозволи на проживання і роботу можуть бути продовжені автоматично ще на один рік.

Громадяни України можуть попросити про тимчасовий захист в одному з чотирьох Центрів отримання, притулку та статусу біженця (OAR): у Мадриді (Porzuelo de Alarcón), Барселоні (Fira de Barcelona) або Аліканте (Ciudad de la Luz), Центрі отримання, притулку та статусу біженця Малаги; або в Centros de Internamiento de Extranjeros (CIE), або місцях перетину кордону (в портах, аеропортах).

У такому центрі співробітники поліції беруть відбитки пальців, фотографують і видають ідентифікаційний номер іноземця (NIE). NIE дає вам право на перебувати на території країни і отримувати соціальні та медичні пільги. Рішення щодо надання тимчасового захисту повинно бути прийняте протягом 24 годин після подання заяви. Заявник отримує рішення електронною поштою, звичайною поштою та на вебсторінці OAR.

Українці, яким було надано статус тимчасового захисту, повинні подати клопотання про TIE (Tarjeta Identidad de Extranjero). Для цього їм потрібно записатися на прийом (cita). Зараз є можливість подання заявки онлайн: https://sede.administracionespublicas.gob.es/icpplus/index.html

Фінансову підтримку

Немає жодних виплат. Але Уряд Іспанії пропонує українцям, які подали заяву на отримання тимчасового захисту, їжу і місце проживання. Організації, відповідальні за надання пільг: CRUZ ROJA, CEAR, ACCEM, Cáritas. Будь ласка, знайдіть контактні дані організацій у різних провінціях: https://www.inclusion.gob.es/uk/ucrania/telefonos/index.htm

Вебсайти організацій:
https://www.accem.es/
https://www.cear.es/
https://www.cruzroja.es/teleasistencia/en/teleasistencia-domiciliaria.html

Юридичну підтримку надає SOJ. https://www.abogacia.es/actualidad/noticias/consulta-los-colegios-de-la-abogacia-con-servicios-especificos-para-refugiados-ucranianos/

Доступ до системи охорони здоров’я

Громадяни України, які мають статус тимчасового захисту відповідно до Директиви про тимчасовий захист, отримають доступ до медичних послуг. Згідно з законом про тимчасовий захист, українські біженці, яким було надано тимчасовий захист, вважаються повністю застрахованими.

При невідкладному стані ви можете звернутися безпосередньо до лікарні навіть тоді, коли ви ще не маєте статусу тимчасового захисту.

Для отримання постійних медичних послуг вам потрібне медичне страхування (SIP). Для цього пошукайте найближчий центр Centro de Salude (на картах Google, наприклад) і прийдіть до нього з документами (паспортом, NIE, позитивним рішенням щодо надання тимчасового захисту, TIE) і попросіть SIP Ucrania para Refugiados. Вам потрібно буде заповнити бланк. Після цього вам нададуть SIP на три місяці.

Житло

Громадяни України, неспроможні утримувати себе, можуть очікувати на розміщення в іспанських Центрах прийому біженців. Також вони можуть шукати допомогу у відділах соціального обслуговування в своєму місті (Servicio Sociales) або Центрах імміграційної служби (Centro de atención a la inmigración).

EL*C створили мережу лесбійського хостингу з осіб, які надають свої помешкання і вільні кімнати для біженців з України. Будь ласка, зверніть увагу на те, що EL*C можуть запропонувати вам тимчасовий варіант (на декілька місяців). Зверніться до команди переселення за номером: +48 571 944 400 та info@lesbiangenius.org

У різних містах Іспанії волонтери пропонують безкоштовне розміщення у приватних домівках. Ви можете знайти допомогу або подати клопотання на спеціальних вебсайтах офіційних волонтерських організацій. Наприклад, на сторінці «Притулок» https://prykhystok.in.ua/ ви можете знайти безкоштовне проживання, яке надають іспанці.

Доступ до освіти

Неповнолітні віком до 18 років мають право доступу до освітньої системи. Для запису своєї неповнолітньої дитини до школи вам потрібно звернутися до Міністерства освіти. Зайдіть на https://www.educacionyfp.gob.es/servicios-al-ciudadano/informacion-administrativa.html та знайдіть номер телефону та електронну адресу. Вам пояснять, які документи потрібно надати, і поінформують вас про найближчі школи, до яких ви можете записати свою дитину.
Після цього ви будете спілкуватися безпосередньо з вибраною вами школою (дітей записують до школи безкоштовно, їм можуть забезпечити безкоштовні ланчі, якщо ви попросите Міністерство про таку послугу).
Вища освіта: деякі університети відвели певну кількість місць для українських студентів, освіта безкоштовна, проживання надається разом з щомісячною виплатою на суму в 250-500 євро. Для отримання детальної інформації зверніться, будь ласка, до Міністерства освіти: https://www.educacionyfp.gob.es/servicios-al-ciudadano/informacion-administrativa.html

Транспорт

Громадський транспорт не є безкоштовним для українців. Однак, можна отримати безкоштовні залізничні квитки з Мадриду і Барселони (вам потрібно показати свій український паспорт у касі).

Допомогу у працевлаштуванні

Українським громадянам, які отримали статус тимчасового захисту відповідно до Директиви про тимчасовий захист, нададуть дозвіл на роботу, який буде дійсним протягом усього періоду дії тимчасового захисту. Цей дозвіл на роботу дозволяє особі, яка постраждала, бути найнятою на роботу або самозайнятою. Держава не надає допомогу.

Визнання одностатевих пар / Визнання одностатевого батьківства

Іспанія визнає одностатеві шлюби з 2005 року, надаючи їм такі ж права, як і гетеросексуальним парам, а також можливість возз’єднання родини. Іспанія є піонером у дотриманні ЛГБТІ+ прав.

Правове визнання ґендеру
На жаль, права на визнання ґендеру/зміну імені, які застосовуються до громадян Іспанії, не поширюються на людей, що не є громадянами Іспанії.
Місцеву підтримку
Лесбійські організації в Іспанії:

Lesworking (по всій країні)

Asociacion Nos Mesma (розташована у Віґо)

Організації, що допомагають ЛГБТІ біженцям:

Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar (розташована у Валенсії) має програму підтримки для іммігрантів в офісі Orienta, служби підтримки для ЛГБТ осіб і родин.
https://lambdavalencia.org/es/orienta-oficina-integral-lgtbi/

Правові та юридичні консультації,психологічна підтримка, консультації з приводу зайнятості/освіти

KIF-KIF (розташована в Мадриді): місія організації полягає у наданні підтримки ЛГБТІ+ іммігрантам, біженцям, шукачам притулку та іншим особам, які шукають міжнародного захисту. Вони працюють з людьми незалежно від їхнього статусу.
https://kifkif.info/que-decimos/centro-de-recursos/ Тут є декілька ресурсів щодо підтримки для нашої спільноти в Іспанії.
Kif-Kif надає правову підтримку з боку штатного юриста, який пропрацював в Kif-Kif багато років і є експертом щодо прав ЛГБТІ+. Також вони забезпечують уроки іспанської мови і підтримку в пошуку роботи. Медична програма Kif-Kif надає підтримку особам з ВІЛ та захищає права всіх людей на доступ до медичних послуг.

ЛГБТІ організації:

FELGBT - іспанська федерація ЛГБТІ організацій. Список організацій-членів можна подивитися тут: https://felgtb.org/quienes-somos/entidades-federadas/

Підтримку з домашніми тваринами

Якщо ви подорожуєте з собакою/кішкою, ви повинні мати міжнародний паспорт вашого домашнього улюбленця і мікрочіп, він також повинен мати щеплення від сказу. Ви можете тимчасово залишити свого домашнього улюбленця у притулку, поки шукаєте житло. Щоб знайти такий притулок, шукайте «fundacion de ayuda animales» + назва міста, в якому ви перебуваєте.